De geschiedenis van reiki

De reiki methode (Usui Shiki Ryoho) is ontdekt door Mikao Usui

Mikao Usui was een een spiritueel leraar, in Kyoto, Japan. Een student vroeg hem waarom wij mensen niet in staat zijn te helen met onze handen, net als Christus en Boeddha. Deze vraag veranderde zijn leven. Mikao Usui bestudeerde de oude talen, waaronder het Sanskriet. Hij bezocht vele kloosters en stuitte op een document, geschreven door een onbekende volgeling van Boeddha. Het document bevatte symbolen en verwijzingen naar de genezingen van Boeddha. De gevonden kennis en symbolen werkten echter nog niet voor hem. Ze waren, net als nu zonder een initiatie, krachteloos. De monniken suggereerden toen een oude doeltreffende bezinning: 21 dagen mediteren en vasten op de berg Kuramayama. Op de 21e dag gebeurde er iets… Toen Mikao Usui aan het einde van die dag opstond om de berg af te dalen, was hij een gelukkig man. Hij had het contact met de reikistroom verkregen. De eerste Reiki Master was “geboren”. Hij behandelde mensen met reiki. Usui ontdekte dat reiki alleen voor je werkt als je het echt wilt en er iets voor wilt laten. Zijn praktijk floreerde en hij had veel studenten.

Chujiro Hayashi, de 2e Grandmaster

Chujiro Hayashi was de ijverigste van de reikistudenten van Usui. Dat was later dan ook de man die hij uitkoos om de praktijk en school over te nemen toen hij overleed. Chujiro Hayashi was arts, begon een kliniek en leidde een groot aantal therapeuten op. Zijn reikikliniek groeide uit tot een van de meest vooraanstaande in Tokyo. In 1935 kwam er een vrouw in zijn kliniek, Hawayo Takata genaamd. Een vrouw van wie niemand vermoedde welke taak zij toebedeeld zou krijgen.

Hawayo Takata, de 3e Grandmaster

Hawayo Takata is geboren op Hawaï, en leidde een gewoon bestaan tot haar man stierf in 1930. Zij moest daarna als kostwinner voor haar gezin zorgen en ze werd ziek. In 1935 besloot zij naar Japan te gaan en daar een ziekenhuis te zoeken. Onderzoek bracht onder andere galstenen en een tumor aan het licht. Vlak voor de operatie had Hawayo Takata een gevoel van “dit hoeft niet”. Het gevoel hield aan, zij verzamelde al haar moed en vroeg aan een van de medewerkers of er geen andere manier was om te genezen. Deze vertelde haar over de kliniek van Chujiro Hayashi. Nog diezelfde dag ging zij daar naar toe. Ze werd langere tijd dagelijks door meerdere reikitherapeuten tegelijk behandeld en genas. Vervolgens werd zij opgeleid in Reiki 1 en 2 en zij vestigde zich weer op Hawaï, waar zij haar eigen reikipraktijk opende. In 1938 werd Hawayo Takata Reiki Master. Chujiro Hayashi heeft Hawayo Takata benoemd tot zijn opvolgster. In haar tijd heeft heeft reiki zich verspreid over alle continenten.

Phyllis Lei Furumoto

Phyllis Lei Furumoto is de kleindochter van Hawayo Takata. Daardoor was reiki al van jongs af aan deel van haar leven. Maar pas toen ze haar oma ging assisteren bij het lesgeven, ontdekte ze dat reiki als helingsmethode over de hele wereld werd beoefend. Na het overlijden van haar oma heeft het even geduurd voordat zij de rol van opvolgster op zich genomen. Phyllis vormde in 1993 samen met Paul Mitchell(Takata Master) The Office of the Grandmaster. Phyllis heeft in haar leven Reiki verder verspreid over de wereld. Overal waar zij kwam bracht ze mensen samen om hun beoefening van reiki te verdiepen. Phyllis is op 31 maart 2019 in haar huis in Arizona overleden.

Johannes Reindl, de huidige Grandmaster

Op 15 maart 2019 heeft Phyllis in een prachtige ceremonie en in het bijzijn van een groep getuigen Johannes Reindl als haar opvolger benoemd. Johannes is een Reikimaster uit Oostenrijk. Met steun van de internationale gemeenschap is hij bezig om op zijn manier invulling te geven aan deze rol.

Tijdens de Reiki 1 cursus wordt de geschiedenis van reiki verder besproken. Karin Tjaberings was aanwezig in Arizona toen Phyllis haar opvolger benoemde en deelt graag de energie van deze mooie gebeurtenis met je.

Bron: Voor de geschiedenis is gebruik gemaakt van:  Het complete Handboek Reiki

Nieuwsbrief

Ik schrijf me in

Behandeling

Behandeling boeken

Cursussen

Cursusaanbod